Jak se ubránit podzimním virózám?

17.09.2013 13:41

Jak se ubránit podzimním virózám?

 

Letošní chladný a ponurý podzim má velice svižný nástup. I přesto, že by mohlo přijít ještě pár přijemných slunečných dní, naší imunitě začíná náročné období. Výkyvy teplot, úbytek slunečních paprsků, nemocní lidé v hromadné dopravě a obchodech. To je tradiční zdroj mnoha virových onemocnění.

Málokdo také ví, že spousta z nás v sobě permanentně nosí viry, které čekají na vhodnou příležitost "probudit se". Stačí změny počasí, stresové období nebo jen snížená imunita. To vše je vhodná k doba k jejich aktivitě.

Jak na účinnou prevenci? A co dělat, jestliže už to začalo a chceme onemocnění výrazně zkrátit a vyhnout se zbytečným návštěvám lékařů?

Základ je to, co jíme. Všichni víme, že bychom měli konzumovat hodně vitaminů v ovoci a zelenině. Pravdou však je, že v dnešní době už téměř žádné vitamíny neobsahují. Je to jednak díky kvalitě půdy, průmyslovému pěstování nebo pesticidům. 

Co lze rozhodně doporučit, je lokální a sezónní ovoce a zelenina a případně zahraniční v BIO kvalitě. Zařaďte tedy čerstvou zeleninu, ovoce pravidelně do svého jídelníčku, nejlépe ke každému jídlu. Čím bude počasí chladnější, tím více je vhodné zařadit také tepelně upravenou zeleninu. (například polévky s přídavkem mořské řasy nebo hustou polévku z dýně hokkaido).

Naprosto perfetní věc je kvašená zelenina, neboli pickles. Kvašená zelenina se vyrábí nejčastějí ze zelí, mkrve, červené řepy nebo květáku. Lze si jí připravit doma a nebo zakoupit hotovou v obchodech se zdravou výživou.

Při chladnějším počasí také začíná sezóna pití čajů. Doporučujeme nakoupit zásobu bylinkových, zázvorových a kvalitních zelených čajů. Čím kvalitnější, tím více antioxidantů, minerálů a vitaminů obsahují. Není nutné za den vypít několik litrů čaje, ale dva hrnečky v bohatě postačí.

Ve vaší domácí lékárničce by určitě měla mít své místo lahvička "dračí krve" neboli Drags imun. Jestliže kapky začnete užívat při prvních příznacích onemocnění (virového i bakteriálního původu), výrazně napomůžete zkrácení a průběhu celého onemocnění. Je to mnoha léty vyzkoušený čistě přírodní prostředek, díky kterému lze ve většině případů nahradit nesmyslné a nadbytečné užívání antibiotik. Drags imun lze doporučit také jako výbornou prevenci. Více se o "dračí krvi" dozvíte zde: www.zdravavyziva-salvia.cz/products/drags-imun-/

K prevenci patří samozřejmě také například sauna, pobyt a pohyb na čerstvém vzduchu a teplé oblečení. Velký vliv na stav naší imunity má prokázaně také psychika. Zkuste více odpočívat, relaxovat. Najděte si více času sami pro sebe a dělání příjemných aktivit.

 

Přejeme vám krásné a pohodové  podzimní dny

 

Zpět