Víte,co jíte - nová řada výrobků

01.10.2012 20:18

Řada výrobků Víte co jíte:

- má nižší glykemický index a pozitivní vliv na snižování hmotnosti

- udržuje optimální hladiny krevních tuků a podporuje správnou funkci střev

- prevence zánětlivých onemocnění střev a rakoviny tlustého střeva

- prevence rozvoje nadváhy a obezity, snížení rizika vzniku diabetu 2. typu

 

Proč by se škroby měly trávit pomalu?

Pomalejší trávení škrobu je předpokladem pro zajištění stabilnější hladiny krevního cukru (glukózy). Pokud se škroby tráví velmi rychle (tzn. mají vyšší GI), dochází k rychlému nárůstu hladiny krevního cukru, což má za následek nejen jeho rychlé odbourání, ale i zvýšenou tvorbu triglyceridů, neboli tuků, vzniklých z cukrů. Při pomalém trávení nedochází k tak rychlému nárůstu hladiny krevního cukru, což je zásadním faktorem nejen pro udržení tělesné hmotnosti, ale i pro zajištění vyrovnané výkonnosti organismu.

Stabilní hladina krevní glukózy je základním předpokladem pro odstranění „závislosti na sladkém“. Závislost na sladkém u zdravého člověka totiž není nic jiného, než kolísání hladiny krevního cukru, kdy se při jeho propadu objeví intenzivní potřeba sladkého.

 

Proč vláknina a její vysoké množství ve výrobcích?

Vláknina je souborné označení pro celou skupinu rostlinných polysacharidů (složitých cukrů), které jsou v našem tenkém střevě odolné vůči působení trávicích enzymů. Jsou tudíž v tenkém střevě nestravitelné a tím pádem lidským organismem z větší části nevyužitelné. 
Hlavními zdroji vlákniny v naší stravě jsou především celozrnné cereální výrobky, zelenina a ovoce. Stravování, které obsahuje v dostatečném zastoupení potraviny, bohaté na vlákninu, má řadu pozitivním účinků - je součástí komplexu preventivních opatření v boji s civilizačními chorobami
 
 

Co je to semolina?

Semolínová mouka má vyšší nutriční hodnotu, nejen pro zvýšený obsah bílkovin, ale vyšší obsah minerálních látek. Co je ale zásadní, má nižší glykemický index (GI), než klasická pšeničná mouka. Nižší GI znamená, že se obsažený škrob tráví pomaleji, než v případě klasické bílé mouky.

 

Proč semolina?

Semolina je typ mouky, získaná z takzvané tvrdozrnné pšenice neboli Triticum durum (klasická pšenice = Triticum aktivum – nezaměňovat). Tvrdozrnná pšenice se vyznačuje vyšším podílem bílkoviny – lepku.

 

Proč je semolinová mouka ideální pro výrobu tradičních těstovin?

Kromě již zmíněných benefitů je semolinová mouka i technologicky ideální, neboť výrobky z ní nemají tendenci se rozvářet za vzniku blátivé konzistence. Proto se kvalitní těstoviny nikdy nelepí.

Proč Hi-Maize neboli rezistentí škrob?

Hi-Maize je z velké části nestravitelný – jinými slovy, téměř 70% jeho obsahu tvoří nerozpustná vláknina. Zvýšený podíl vlákniny ve výrobcích, obsahujících vysoké množství škrobu (alespoň 1g vlákniny na 10g škrobu), prokazatelně snižuje výsledný GI hotového výrobku. Proto jsou výrobky s vyšším podílem vlákniny považovány za základní zdroje energie zdravého stravování.

Kromě snížení (GI) je dostatek vlákniny nezbytný i pro udržení správné činnosti a zdravého stavu střev, chrání před zácpou, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a vylučovat toxické látky z organismu.

 

Proč semolina + Hi-Maize?

Většina konzumentů odmítá akceptovat celozrnné těstoviny pro jejich nepříliš delikátní chuť. Hi-Maize je, na rozdíl od ostatních typů nerozpustných vláknin, chuťově neutrální, takže chuť těstovin, obsahujících Hi-Maize, je k nerozeznání od klasických semolinových těstovin.

Zpět